Førsnakk Senior EM

Førsnakk Senior EM
24/09/2015 Eirik Ansnes

Fredag er det klart for nok et stort mesterskap. Denne gangen er det EM for seniorer i Ekatarinburg i Russland. Vår egen Marcus gjør mesterskapsdebut på herrelandslaget. Her er litt info og betraktninger i forkant av mesterskapet.

 

Ekatarinburg er vertsby

Årets mesterskap går av stabelen i Ekatarinburg i Russland. Det er Russlands fjerde største by med snaue en og en halv million innbyggere. Dette er et Europamesterskap, men vertsbyen Ekatarinburg ligger faktisk på asiatiske siden av Uralfjellene som regnes som grensen mellom Europa og Asia i Russland.  Undertegnede har reist rundt på mange mesterskap de senere årene. Denne gangen var det ikke veldig aktuelt med tanke på beliggenhet. Det blir sofakroken denne gangen også.

EM-fakta

Tidligere var det alltid vært EM annenhvert år, men på 2000-tallet har det blitt arrangert hyppigere. Blant annet kunne man bli europamester i single hvert år fra 2007-2013. I fjor ble det kun arrangert EM-lag, mens året før der igjen var det både lag og individuelle klasser i EM.
Personlig er jeg tilhenger av at EM går annenhvert år. Jeg synes hvert år er for ofte. Blir mesterskapene arrangert for tett er jeg redd det vanner ut prestisjen. Å vinne en mesterskapstittel skal være noe spesielt og da kan det ikke arrangeres hvert år spør du meg.

Tittelforsvarere i lag er Portugal på herresiden. De tok et historisk EM-gull på hjemmebane i fjor mot et skadeutsatt Tyskland som var forhåndsfavoritter og har vunnet de fleste lagtitlene på 2000-tallet med Timo Boll i spissen. På damesiden er Tyskland tittelforsvarere i lag. Regjerende mestere i single er Dimitrij Ovtcharov fra Tyskland og Li Fen fra Sverige.

Hvem vinner?

I årets mesterskap var Tyskland i utgangspunktet storfavoritter i lag på herresiden, men Timo Boll har nylig meldt forfall pga skade. Da blir det straks mer åpent. Tittelforsvarer Portugal blir en hard konkurrent nok en gang. Frankrike, Sverige, Østerrike og Russland er også farlige. De vil kjempe om de to siste plassene på pallen tror jeg. Jeg tipper uansett Tyskland vinner pga de har Ovtcharov i laget. De er nok revansjesugne etter fjorårets tap også!
I single er Ovtcharov den naturlige favoritten nå som Boll har trukket seg. Ovtcharov har ikke alltid vært like pålitelig i mesterskap så det blir spennende å se om han klarer å forsvare sin tittel.  Samsonov blir som alltid de siste 20 årene å regne med. Så har du Freitas som har etablert seg topp 10 i verden som sikkert har lyst på sin første EM-tittel som senior. Bak disse tre høyest rankede spillerne er det åpent. Mange kan kjempe om pallplass, men ingen andre enn de tre nevnte kan vinne tror jeg, og jeg tror Ovtcharov tar det!
Drømmescenarioet er imidlertid at Micahel Maze er i kanonform og vinner hele greia. Maze har hatt enorme skadeproblemer de siste sesongene så mulighetene for akkurat det er minimale, men om noen skulle klare det i en slik situasjon så er det Maze. Jeg krysser fingrene!

På damesiden er jeg Romaniasupporter. Det er ikke veldig ofte jeg er Romaniasupporter, men i EM i bordtennis for damer er jeg det. Romania har i en årrekke fått fram gode damespillere. Dagens årgang med Samara og Dodean i spissen har enda ikke klart å vinne Lag-EM så nå håper jeg de klarer å dra det i land. De fleste av nasjonene de kjemper mot har forsterket lagene sine med kinesere og noen til og med med to kinesere. Til og med stormakter som Tyskland, Frankrike og Sverige har forsterket med kinesere de siste årene. Dette gjør naturligvis at konkurransen er tøffere. Romania har vært nærme ved flere anledninger, men har ikke vunnet siden 2005. De siste fem årene har gullvinnerne hatt to kinesere på lagene sine(Nederland x 4 og Tyskland). Personlig synes jeg dette er en kjedelig utvikling for sporten så jeg heier litt ekstra på de som får fram egne spillere!
Hvis jeg tar av meg Romaniaskjerfet og forsøker meg som spåmann så tipper jeg Tyskland vinner lag og at en av de tyske spillerne vinner single også. Singleklassen synes jeg ser veldig åpen ut og mye vanskeligere å tippe enn herreklassen.

Hva med Norge?

I herrer lag spiller Norge i Challange division som er nest høyeste nivå og er i pulje med Slovakia, Tyrkia og Irland. I utgangspunktet en tøff pulje der vi er underdogs mot Slovakia og Tyrkia, men har gode sjanser mot Irland. Det blir spennende å følge laget.
Trekning i single og double gjøres underveis i mesterskapet.

Norge sender dessverre ikke damelag til EM. Vi i Fokus synes selvsagt dette er synd da i alle fall Anna hadde vært en opplagt kandidat til det laget. Vi håper forbundet sender damelag til neste mesterskap!

Marcus gjør mesterskapsdebut som senior

Marcus er tatt ut på herrelaget og gjør dermed sin mesterskapsdebut på seniornivå. Marcus har spilt EM både som kadett og junior, men tar nå altså steget opp blant de store gutta:) Med seg på laget har han Espen Rønneberg, Lars Rønneberg og Eskild Jørgensen. Vi ønsker både Marcus og resten av laget lykke til.  Vår egen Eskil var dessverre uaktuell for dette mesterskapet pga langvarig trøbbel med en tå.

Følg med på mesterskapets her:
http://www.ittf.com/competitions/competitions2.asp?Competition_ID=2556&category=Cont