Hilsen fra Split

Hilsen fra Split
12/06/2017 Eirik Ansnes

For tiden har jeg base i Split. I forbindelse med mitt bachelorstudie har jeg tilbrakt de siste seks dagene her, og skal tilbringe de to neste. Studiet kjøres for første gang i år og organiseres av Universitetet i Split sammen med ETTU og ITTF. Det er for det meste nettbasert. På slutten av hvert av de tre årene er det imidlertid en praktisk uke. Denne uken har derfor 19 studenter fra 16 nasjoner fra alle verdens kontinenter møttes her i Split.

Det meste av undervisningen denne uka er innen faget “Methodology and basic training principles of coaching youth categories” Foreleserne er en fin miks av meget respekterte trenere fra bordtennismiljøet og professorer innen fagfelt relatert til idrett.

 • Neven Cegnar er ansvarlig for ETTU sitt utviklingsprogram for yngre spillere og er tidligere damelandslagstrener i mange år for Kroatia. Han har holdt tre forelesninger om teknisk og taktisk trening av spillere mellom 8-12 år.

  Neven Cegnar

  Neven Cegnar

 • Richard Prausse er for tiden sportsjef i det tyske bordtennisforbundet. Før har han vært både trener for det tyske herrelandslaget og trener på Werner Schlager Acadamy. Han har holdt to forelesninger, inkludert noe praksis, om serve og retur i moderne bordtennis. I tillegg fikk vi innblikk i hvordan det tyske forbundet jobber med videoanalyse. I den forbindelse gjennomgikk vi VM-finalen mellom Ma Long og Fan Zhendong.

  Prausse

  Richard Prausse

 • Dr. Miran Kondric er leder i  ITTF Sport Science Comittee, og er også ansvarlig for racketidretter på Universitetet i Ljubljana. I tillegg har han vært fysisk trener for Bojan Tokic de siste 17 årene. Han har holdt tre foredrag, inkludert mye praksis, om fysisk trening og motorisk trening av unge bordtennisspillere.
 • I tillegg er det fire forelesere fra Universitetet i Split som har holdt/skal holde forelesninger om kosthold, styrketrening og strategier rundt innlæring av bordtennis.

Opplegget har vært interessant så langt. Jeg satser på at de siste dagene også blir det. Det har vært en fin blanding av påfyll av kunnskap og samtidig bekreftelse på at mye av det opplegget vi gjør til daglig i Fokushallen er bra. Det gir motivasjon til å forsøke og løfte det sportslige opplegget enda noen hakk i tiden framover!

I flere forelesninger har undervisningen, enten det har handlet om bordtennisteknikk/taktikk eller fysisk trening, vært linket til endringer i spillet etter byttet til plastball. En ball med høyere sprett som stopper opp mer og samtidig mister skru fortere, har konsekvenser vi må ta hensyn til. Vi trenere må ligge i forkant med treningsopplegget. Samtidig må vi forsøke å forutse endringer som eventuelt vil oppstå i tiden framover.

Forøvrig kan jeg melde om temperatur mellom 25 og 30 grader i Split. Vi bor på et hostel rett ved stranden og 15 minutter fra sentrum. Undervisningen er på formiddagen og kvelden så midt på dagen har det vært muligheter for “utekontor”. I dag var det i tillegg en utflukt med båt til en øy utenfor Split.
Det er fint her, men det kan selvsagt ikke måle seg med Fokushallen. Sees i hallen på onsdag!