Lærerikt foredrag om “Vinnerskaller”

Lærerikt foredrag om “Vinnerskaller”
17/04/2015 Jan Bergersen

Selv om vi føler at vi har flere Vinnerskaller i klubben, så var dette lærdom om hva som kjennetegner 30 av de mestvinnende idrettsutøvere i Norge.

 

Det var klubbens nye leder Tom-Erik Haug som hadde klart å skaffe oss dette foredraget som bygger på boken Vinnerskaller skrevet av Olympiatoppens tidligere leder Bjørge Stensbøl, Anne-Marte Pensgård ansvarlig for all mental trening i Olympiatoppen og Arne Jørstad Riise som var den som holdt foredraget hos oss!

 

Vi fikk høre om utøvere som brukte mye mental trening og de som ikke bruker det, utøvere som jevnlig blir fulgt opp av en mental trener og de som naturlig har det, eller jobbet med det på egen hånd.

 

Vi fikk høre om hvor viktig det var med målsetninger, gjerne langsiktige, men det aller viktigste var at man fokuserte på utviklingsmål, hvilke ting du trenger å forbedre for å ta neste steg. Dette kan gjøres ved hvert eneste treningspass. Ikke bare vær på trening for å få timene godkjent, men fokuser på ting du skal bli bedre på!

Arne fortalte også at du må klare å bomme på trening og takle det godt, det er disse ballene du skal lære av hvis du ønsker utvikling. Mange av de som blir best er også de som har bommet mest. Tenk på hver bom som en mulighet til å lære, reflektere, utvikle og forbedre!!!

 

Resultater er viktig, men det er viktig å legge bort fokus og tankegang på dem, klarer vi å tenke på prosess, utvikling og arbeidsoppgaver i stedet vil resultatene komme som en belønning. Har vi gjort vårt beste og allikevel møtt noen som har prestert bedre enn oss, så må vi faktisk bare godta det selv om vi hadde andre mål og ønsker!!

 

Trygghet ble også nevnt, dette var helt nødvendig for Susann Pettersen når hun skal ut å spille mot de beste i verden. Hun måtte være trygg på at hun hadde gjort de beste forberedelser, den beste treningen, den beste besiktningen, oppvarming osv. Dette skulle hun kombinere med å være offensiv på banen, hun skulle ta de sjansene som oppsto og redde de utfordringer som dukket opp!

 

For alle de som Arne snakket om, var det en ting som gikk igjen, de var vinnere helt til det motsatte var bevist, de ga ALDRI opp, det var ikke et alternativ, jeg tror faktisk ikke de kan stave det engang!!

 

Bordtennisspilleren Tommy Urhaug har et eget kapittel i boka , her trakk Arne frem hans evne til å jobbe med detaljer for å lykkes, Tommy utmerker seg også ved at han er villig til å sette seg mål, og gjøre alt som skal til for å nå dem! Det innebærer timevis med servetrening, trening med robot, utvikling av rullestol, videoanalyse, fysisk trening osv. Tommy forteller også i boka at han klarer å være tøff på slutten av kampene fordi han er trygg på det han kan, stoler på det, og vet at han ikke kan gjøre noe spektakulært på slutten, bare være tøff å ta alle sjanser som dukker opp.

 

Arne gikk også gjennom hvilke forskjellige typer mental trening som finnes, noe som var ekstremt nyttig, dermed fikk tilhørerne en oversikt og kan nå dykke litt dypere ned i det de føler at de trenger mer kompetanse på.

 

Boka Vinnerskaller ble vist frem og solgt på stedet,  både  Arne og undertegnede kan anbefale den på det sterkeste, det er aldri tilfeldig at de beste blir best. Her kan du lese om hva de har gjort for å bli så gode!

 

Olympiatoppens hjemmesider og den stick de har utviklet med forskjellige avspenningsøvelser ble også varmt anbefalt hvis du ønsker å finne ut hva ditt potensiale virkelig er!

 

Tilslutt vil jeg berømme de spillere, trenere og foreldre som var tilstede for å skaffe seg kunnskap, å være nysgjerrig er helt avgjørende for å kunne utvikle seg.

 

De som ikke var tilstede uten god grunn, kan angre og bør kanskje gå i seg selv! Her hadde de muligheten til å få gratis kunnskap om noe av det viktigste i dagens toppidrett og sikkert kunnskap som vil komme godt med på mange av livets områder. Så nå har de egentlig feilet før de har kommet ordentlig i gang, de var nemlig ikke nysgjerrige, de søkte ikke kunnskap og nå kan de angre!!

 

Seansen ble avsluttet med at klubbens leder Tom-Erik Haug delte ut blomster til stor applaus, etter at vi antagelig hadde fått den mest nyttige treningsøkten denne sesongen.