Reisebrev fra Hawaii

Reisebrev fra Hawaii
13/05/2015 Jan Bergersen

Vi har nå kommet til neste innlegg i spalten Fokusspillere i utlandet. Denne gang er det en av mine tidlige trenere Pål Wessel som svarer på spørsmål om sin tid i Fokus og en del annet..

 

Når begynte du i Fokus? Meldte overgang fra Sarpsborg BTK til Fokus på våren 1979.
Hvorfor? Både Tom Johansen og jeg avtjente verneplikten ved Gardeleieren på Huseby og tok T-banen fra Huseby til Karlsrud for å trene bordtennis med Fokus et par ganger i uka. Fokus lot oss også låne et bord som vi satte opp på Husebyleieren slik at vi kunne trene når vi ikke kunne forlate leieren. Tom får korrigere meg men jeg husker det var en slags hestehandel da vi meldte overgang til Fokus. Mener at avtalen med strenge Arne Nordby hadde flere punkter: 1) Dag Vavik skulle klubbseedes før Tom slik at Tom kunne trekkes på samme side som Pål i NM (slik at Tom kunne unngå Jørgen Gierløff. Men Tom fikk senebetennelse og tapte for Pål i semien), 2) Fokus skulle betale for at Tom og jeg kunne bo på hotel Viking ved Østbanen under NM siden det kunne være vanskelig å sove på gardeleieren. Det er mulig det var flere punkter som jeg ikke var innvolvert med, f.eks., pengesummer og annen posestryking.
Beste rankingplassering i Norge Ble ranket som number 9 en gang (lista gikk kun til 10) og jeg var vel mer stabilt i den urangerte 11-20 gruppa.
Beste spiller slått? I Norge slo jeg aldri de absolutt beste (Tom, Pål, Jørgen) men klarte å vinne en sjelden gang mot de som lå rett bak (Erik, Ulf, Geirr, Jon-Olav, Svein Kåre, Arild, Sveum, osv.). Det første året i USA slo jeg en fyr som het Khoa Nguyen som hadde en ranking flere hundre poeng over meg. Smøg in strakharv på 19-19 i skilje. Senere hørte jeg at han tok tre kamper mot Norge i VM for lag senere den sessongen.
Værste tap? Where do I start? Nei, det gjelder jo å definere hva som menes med det. Jeg hadde mange tap mot spillere som jeg kanskje objektivt skulle kunne vinne mot, men jeg hadde dessverre en veldig dårlig innstilling ved bordet som gjorde at jeg la alt for mye press på meg selv. Jeg hadde også vanskelig for å akseptere at motstanderen også kunne spille bordtennis og at dette er en av grunnene til at man ikke alltid kan spille sitt beste spill. Tyngste tap var nok i sluttspill finalen i 1980 mot Heros hvor jeg hadde ledelse i alle tre skilje sett men tapte til slutt med veldig kort margin mot Jørgen, Svein Kåre, og Erik. Men, jeg hadde ikke matchballer så det kunne jo ha vært værre.
Favorittspiller? Klampar var nok den som imponerte meg mest når jeg så han i Ungarn EM og i SOC. Enorm teknikk gjorde at mangel på fotarbeid gjorde nesten ingenting. Satt live og så Waldner slå Klampar i semifinalen i Ungarn-EM 1982 etter å ha kopiert hans spillestil.
Favorittslag? Forehandsloop med litt uggen underskru.
Største Fark som Fokusspiller? Hm, det er mulig jeg har fortrengt mye her, men kan ikke komme på noen direkte grandefark a la Olav. En fin fark var det derimot at etter Svein og jeg hadde pionert utvikling av programvare for både trekkning og arrangement av stevner med en liten Osborne 1 PC så skrev Per Morten istedet et fint innlegg i Norsk Bordtennis med bilde av Odd Gustavsen som hadde laget et lite program som kunne printe ut en dommerlapp…
Hva husker du som trener i Fokus? Jeg har mange gode minner fra tiden i Oslo med Fokus. Det var moro å prøve og utvikle spillere og se at de ble ganske gode. Det var interessant å sitte på benken og prøve å påvirke utfallet av kamper med strategi-endringer som trener, siden jeg var helt ute av stand til å endre strategi i mine egne kamper!
Råd til unge spillere? Respekter motstanderen og gjør alltid ditt beste. Alt annet blir bare kok.
Hvor mye spiller du nå? Det varierer. Hadde nylig nesten 2 år uten å spille men har nå started opp igjen. Prøver å slå en gang i uka dersom jeg kan.
Hvordan hevder du deg? Har egentlig gjort det bra her i Hawaii og har vunnet statsmesterskapet flere ganger etter at jeg byttet fra Mark V på begge sider til Tackiness Drive og Faint III longa nubber!
Hva jobber du med? Jobber som Professor i geofysikk ved Universitetet i Hawaii, spesiellt med plate tektonikk og vitenskapelig programutvikling. Har blitt valg til Fellow i både American Geophysical Union of Geological Society of America som følge av min forskning.
Familie? Gift med Jill og har to prektige barn: Erik er snart 22 år og studerer fysikk ved Universitetet i Illinois mens min datter Malia er snart 20 år og studerer teater her i Hawaii.
En liten historie om Svein eller Olav? Da de kom til bryllupet vårt i 1990 så delte de rom med en liten dobbelt seng. Svein savnet tydligvis Grete og det var flere “incidents” hvor Olav våknet med armen til Svein rundt seg. Say no more.
Hvorfor er ikke Norge bedre i bordtennis? Vi er et lite land uten historiske bragder og et publikum som foretrekker svette rygger. Vi har selvsagt like mange talenter prosentvis som andre land men de ender opp med andre idretter eller får ikke profesjonell nok oppfølging fra ung alder.
Hva gjorde ulykken i 85 med deg? Tone var en av mine beste venner og vi spillte mye sammen før jeg dro til USA. Familien Folkeson hadde jo nærmest adoptert meg og vi var stadig vekk oppe i Rognerudveien for middag, kortspill, og for å teste tandem-spøken på Harry. Jeg hadde kun vært i New York en uke da min gamle veileder ringte meg og sa han lurte på om jeg hadde hørt om ulykken? Det var skikkelig hardt og jeg følte meg veldig alene de dagene, men tankene var med Folkeson familien som selvsagt hadde det så mye værre.
tone-folkeson-500jan-folkeson-500pål-Guttormsen-500
Jeg takker dermed Pål for svarene, jeg var så heldig å møte han i San Diego for noen år siden og humøret og humoren var den samme. Vi håper å kunne se den underskrudde forehandloopen hans i Fokushallen om ikke så lenge.