Skaff deg t-skjorten!

Skaff deg t-skjorten!
15/06/2015 Tom-Erik Haug

40 år med FARK

Det er i dag 40 år siden ordet FARK så sin spede begynnelse, og dette kan ikke gå upåaktet hen. Ordet har hatt enorm betydning for mennesker både i og utenfor bordtennismiljøet gjennom en nesten anselig mannsalder. Derfor lanses nå en jubileums t-shirt for å markere denne begivenhetsrike og viktige hendelse i norsk bordtennishistorie. For kun kr. 150 pluss frakt kan man få denne utsøkte t-shirt i medium, large og xtra-large gjennom bestilling til Olav Haraldseid eller BiC (Bjørn Ivar Carlsen). Overskuddet av salget går til Fokus!

De lærde strides fortsatt om hvem som kan titulere seg “Farkens Far” og grunnlegger, men ut fra nøyere research og dybderesearch ser det ut til at denne tittelen må deles mellom Pål Wessel og Bjørn-Ivar Carlsen. De vil i denne tråden gå nøyere inn på omstendighetene rundt denne viktige og svært etterlengtede tilføyelsen i norsk vokabular.

Fark er i grunnen vanskelig å definere helt eksakt, men er litt forenklet sagt er det storebroren til det engelske uttrykket “shit happens” bare litt mer mentalt dyptgående og-/eller grunnleggende.

I bordtennismiljøet er ordet blitt en del av kulturen, og innenfor bordtennishagen er ordet ofte assosiert med bl.a sykt uflaks. Kjell Johansson hadde i 1973 19-19 mot en pinne stiv Xi Enting i VM finalen og fikk to utagbare kantballer mot seg. Det var litt Fark.

Mange har nok hatt et smertefullt tap som har medført fark. Dag Vavik havarerte mot Jan Sandberg, Vegar Sandberg la mot Henrik Bagner Nilsen, Tom Johansen sleit mot Terje Frilseth og Pål Wessel måtte kapitulere for Eivind Thomassen i gymsalen på Skøyenåsen skole.

Fark kan også oppstå utenfor bordtennishagen. Det kan nevnes at undertegnede gikk gjennom en glassrute på Stavanger togstasjon “back In the days” til full latter fra de fremmøtte, og en av farkens tungvektere; Atle Irgens har vel erfart et og annet motorhavari over Haukeligrend med full bil på veg til et viktig mesterskap.

Fark favner m.a.o over det meste av irriterende opplevelser- og/eller erkjennelser i livet som ofte ledsages av et uidentifidert ubehag i mellomgulvet. Ordet fark kan imidlertid lindre denne smerten gjennom at slike opplevelser også kan snus til noe humoristisk som f.eks galgenhumor. Jeg lekte med egg inntil det stod 18-17 i avgjørende. Tre raske nettrullere satte meg i en vanskelig situasjon. Jeg fullførte farken gjennom å serve i bånn av not. Han gjorde det selv, gjør det selv uken osv.
Farken kan imidlertid også bli mer alvorlig og permanent i sin natur som i Grandefark og Permafark hvor farken er løs og gir ikke slipp med det aller første.
Noen mennesker liker å skape situasjoner som gir fark (f.eks pinlige eller irriterende situasjoner). Slike mennesker blir kalt farkefyrer. Noen farker bevisst (Atle Irgens er god på det) mens andre farker mye og ofte uten å vite om det (f.eks Bjørn Korsmo) som slenger pinlige meldinger som går utover gruppen som helhet eller kan f.eks forlate restauranten uten å gjøre opp for seg slik at vi andre kan gjøre det eller alternativt vanske tallerkener resten av kvelden.
Det er sikkert mange som har gode farkehistorier å supplere med her.

Uansett, FARK is all around us, og takket være Pål Wessel og Bjørn-Ivar Carlsen har vi de siste 40 år hatt et godt norsk ord i vokabularet som kan beskrive fenomenet.

T-skjortene finnes i noen få eksklusive eksemplarer og det er førstemann til mølla prinsippet som gjelder ?. Løp og kjøp?

Send din bestilling til Olav Haraldseid (olav.haraldseid@norgesgruppen.no) eller sms 913 55 516. Husk å merke med faktura adresse, antall og størrelse.