Sommerportrettet: Odd Jonsmyr

Sommerportrettet: Odd Jonsmyr
17/07/2016 Erik Lindholm

Du meldte deg inn i Fokus for et par år siden og har spilt både 2.div og 3.divisjon den tiden.
Har du vært medlem av Fokus noen tidligere tid i “karrieren” din ?

Ja, men jeg husker ikke nøyaktig når. Det må ha vært en periode mellom 2003 og 2007 som jeg var medlem av Fokus BTK, samtidig som jeg spilte for Kjelsås.

Hvordan startet du med å spille bordtennis ? og hvor vokste du opp ?

Min far fant ut at han skulle snekre et bordtennisbord i kjellerstua på Jessheim. Med tynn huntonit plate over noen få avstivere så ble det midt sagt ujevn sprett på dette bordet. Traff ballen over en avstiver så var spretten god, men mitt mellom avstiverne lå ballen nesten død.

Som åtteåring spilte jeg allikevel en del på dette bordet inntil min far fant ut at han ville bygge bardisk i kjellerstua. Da var det ikke lenger plass til noe bordtennisbord.

En kamerat hadde derimot et «kjøpt» bordtennisbord i kjelleren og dette ble det spilt på i perioder, men interessen tok seg først opp da jeg begynte på ungdomsskolen. Der var det to bordtennisbord som stod i et oppholdsrom i kjelleren samt et bord plassert på scenen i skolens aula. Disse var det kamp om og når skoletimen nærmet seg slutten så begynte vi å finne frem bordtennisracketen og gjøre oss klar til å spurte til døra så snart skoleklokken ringte. Det var nok noe irriterende for lærerne at nesten halve klassen satt klar med bordtennisracketen i hånda og stirret mot klasseromsdøra de siste minuttene av hver skoletime, men de lot oss holde på med dette så lenge vi klarte seg bra på skolen. Med voksende interesse for bordtennis var det litt frustrerende at det ikke fantes noen bordtennisklubber eller andre steder å spille bordtennis etter skoletid når en bodde på Jessheim.

Men så flyttet vi til Hauketo og der ble jeg så med i bordtennisgruppa på Lerdal fritidsklubb. Det var fast spilling en dag i uka uten noen form for instruksjon, men motstanden var vel relativt grei i og med at Lerdal fritidsklubb vant mange Oslomesterskap for fritidsklubber. En av disse seierne var jeg også med på. Da jeg så ble for gammel for å spille på fritidsklubben så ble det slutt på bordtennisspilling en lengre periode. Men en kamerat som jeg ble kjent med fra bordtennisspillingen på Lerdal fritidsklubb fikk lokket meg med bedriftsspilling for den gang «Oslo Lysverker». De hadde fast treningsdag på tirsdager i gymsalen som lå i deres lokaler i Sommerrogata ved Solli plass.

Selv om jeg ikke hadde noen jobb i Oslo Lysverker eller i Oslo Energi som det etter hvert byttet navn til ble jeg med på flere Norgesmesterskap for energiverk. Første gang var i Trondheim hvor jeg ble nr. 2 i singel.

Interessen for bedriftsbordtennis i Sommerrogata var stor i begynnelsen og jeg husker godt at vi måtte stå ganske lenge og vente på ledig bord. Det var trangt oppetter veggene og full aktivitet rundt bordene. Etter hvert så dabbet dette av og til slutt kom jeg til tom gymsal eller låst dør. Det var en slik dag vi skulle spille lagkamp i bedrift mot NRK og ingen av mine lagkamerater dukket opp og dermed så var det ingen som hadde nøkkel til gymsalen. Siden det ikke var mulig å spille i Sommerrogata så foreslo spillerne fra NRK at vi heller kunne dra til Kjelsås å spille. Der hadde jeg aldri vært tidligere og hang derfor etter dem da vi kjørte dit. Det var min første introduksjon til en aktiv bordtennisklubb og jeg var da 38 år.

 

Du bor jo på Bjørndal i Oslo. Fortell litt om familie og hva du jobber med.

 

Min samboer og jeg har 3 felles barn, 2 jenter og 1 gutt, hvorav den yngste nå har fått interesse for å spille på Fokus BTK. Han vil offisielt starte til høsten selv om han har vært med på Fokus treninger tidligere. Jeg jobber som IKT-konsulent i Østensjø bydelsadministrasjon (Oslo kommune) og driver med alt fra deltagelse i prosjekt for innføring av nytt Service-Management system i Oslo kommune til oppsett av projektor i kantina på det nye omsorgssenteret på Bøler (Utmarkveien 2). D.v.s. det er det jeg driver med akkurat nå i og med at de fleste nå har sommerferie og det er relativt stille og rolig når det gjelder IT-support og andre prosjekter.

 

Du er kjent for mye skru i loopen og mye sideskru i tillegg på backhandloopen. Dessuten så klarer du å dra opp baller som er helt inne ved nettet.
Det er vel dine sterkeste sider. Men på den andre siden så er du jo også kjent som “Odd Kicks Jonsmyr”.
Kan det stemme at du veldig ofte sider: “Æsj…kicks….”

 

Er det noen som påstår det??? Vel, jeg har etter hvert funnet ut at dette er min egen skyld og har med timingen i selve slaget å gjøre, noe som igjen skyldes tidsnød p.g.a. for lang armbevegelse etter balltreff eller at jeg rett og slett er sliten.

 

Du har jo også spilt en del bedriftsbordtennis opp igjennom åra. Hvilke kjente av dagens spillere har du spilt sammen med der og hvilke lag har du spilt med ?

 

Jeg startet med bedriftsspill for Oslo Lysverker (senere Oslo Energi) først i 3. div. og så litt i 2. div. med Lars Moberg og Arne Johansen på laget før Oslo Energi ble kjøpt opp av Hafslund. Ingen av oss var da ansatt i Hafslund og følgelig så ble det slutt på dette en periode.

Så var det meningen at jeg skulle spille for BIF (Bydelenes Idretts Forening) siden jeg da var ansatt i Bydel Nordstrand. Dette laget skulle da bestå av Frank Johansen, John Nymoen, Richard Lomas og meg. Jeg fant etterhvert ut at det ville bli lite spilletid for meg, men at jeg allikevel sannsynligvis måtte være med på å betale for moroa. Det var da svært begrensede midler til bedriftsidretten i Oslo kommune og påmeldingsavgiften for laget måtte derfor dekkes av deltakerne, noe jeg ikke var vant til. Med lite eller ingen spilletid i tillegg så måtte jeg se meg om etter andre lag å spille for.

Når jeg så fikk tilbud om å spille for AGA Norgas i 1. div. sammen med Jan Marius Junge, Istvan Pirisi, Tore Johannesen med Kjell Jørgensen som lagleder var jeg ikke vanskelig å overtale. Da slapp jeg i hvert fall å dekke påmeldingsavgifter samt at laget hadde et fast sted å trene og spille hjemmekamper.  I tillegg kunne jeg bli med å spille alle kampene om jeg ville. Der spilte jeg i flere år inntil laget gikk mer eller mindre i oppløsning da Istvan flyttet til Ungarn og Jan Marius var lite lysten på å spille flere lagkamper. Da hadde vi ikke lenger noe lag for 1. div. spill og laget ble derfor trukket.

Så fikk jeg tilbud om å spille for Schenker hvor jeg spilte i to sesonger sammen med Mats Benterud og Ole Jansen tror jeg.

Da jeg skiftet aktiv bordtennisklubb fra Kjelsås BTK til Bjørndal IF så skiftet jeg gikk jeg etter hvert over til å spille for Sporveien som bedriftslag p.g.a. at det da ble lettere å bli enige om kamptider for bedriftskamper og aktive bordtenniskamper i og med at Thomas Dahl og Håkon Willoch som meg spilte både i Sporveien og i Bjørndal IF. Tor Hovde og Øivind Christensen var også med på dette laget.

Når så min sønn måtte leveres og hentes, først i barnehage og siden på aktivitetsskolen, ble det vanskelig å delta i bedriftsbordtennis og dette dabbet mer og mer av. Jeg har vel derfor knapt spillt noen bedriftskamp etter 2009.

 

Andre hobbyer du er opptatt med enn bordtennis ?

Jeg liker å høre på musikk og se filmer i eget musikk/hjemmekinoanlegg. I tillegg så har jeg stor interesse for data og elektronikk.

 

Har du noen gode råd til Fokus Bordtennisklubb eller til Norges Bordtennisforbund på hva vi bør gjøre bedre eller annerledes ?

Mye handler om en god og stor nok hall å spille i samt tilgjengelig spilletid. Det er om å gjøre starte på en prosess for å få midler til å bygge en egnet bordtennishall for klubben. Denne kan gjerne bestå av to eller flere mindre haller slik at flere grupper kan trene samtidig. Fokus BTK er en av de ytterst få bordtennisklubbene i Norge som har nok spillere og trenerressurser til dette. En slik bordtennishall ville fort ha tiltrukket seg flere yngre bordtennisspillere samtidig som det ville gjort det mer fristende for etablerte spillere å fortsette med bordtennispilling etter at de har stiftet familie og/eller er i krevende jobbsituasjoner.

 

Noe du gleder deg til i fremtiden i bordtennis ?   stevner eller slikt ?

Jeg gleder meg til å starte med litt mer seriøs trening neste sesong med Fokus BTK. Så får jeg håpe på noen skadefri sesonger fremover.

 

Da takker vi Odd for praten.
Det blir et sommerintervju også neste torsdag i åpen trening i Fokushallen. Torsdagen deretter blir det stengt pga at vi legger nytt gulv i hallen. Torsdagen deretter igjen er det ny sommertrening.