Stort Intervju med sjefstrener Eirik Ansnes!

Stort Intervju med sjefstrener Eirik Ansnes!
25/01/2016 Jan Bergersen

Tore Fokus har hatt den store gleden av å treffe Fokus sin sjefstrener Eirik Ansnes til et sjeldent dybdeintervju. Les her om hans trenerfilosofi, erfaring, tips og råd. Har du ambisjoner som trener eller ønsker å lære om trening så finn frem kaffekoppen, pleddet, puta, levende lys og sett av 15 minutter til lesing og 15 minutter til refleksjon.

(Tore Fokus sine spørsmål står uthevet)

Din største trenerbragd?

At jeg sammen med flere andre har jobbet entusiastisk og lojalt i forhold til Fokusfilosofien i for min del 12 år nå, med alt det har medført av NM gull, landslagsspillere, jentepriser, breddepriser, Fokusleir m.m.

‪Når det gjelder resultater må jeg få fram at alle resultatene er et produkt av spillerens egen innsats i hovedsak, og at hele trenerteamet i Fokus har bidratt:

‪Da vi tok alle offisielle NM-gull i NMY i Bergen 2010 husker jeg at jeg gledet meg stort. Da hadde vi tatt tak fra grunnen av i Fokus for noen år tilbake, og det var moro når det resulterte med full pott i NM-Yngre samt at 20 av våre 22 spillere som var med tok NM-medalje.

‪Kongepokalene til Anna og Marte setter jeg veldig høyt.

‪Å vinne både lag (Borgar og Alex) og single (Borgar) i minikadett i Zagreb Open som er Europas største ungdomsturnering synes jeg er gledelig. Vi ønsker jo å hevde oss internasjonalt også!

Det går rykter om at du har ført litt statistikk siden 2009, kan du dele noe av det med oss?

Ja, jeg startet med det i 2009. Fokus har vunnet 36,5 gull i NM Yngre, 30,5 gull i junior NM og 20,5 gull i Senior NM fra 2009-2015. I NM Yngre har vi sanket 121 medaljer i samme periode. Vi har produsert 39 forskjellige medaljevinnere siden 2009.

Din største spillerbragd?

Bragd og bragd…har slått 3 spillere topp 200 i verden og vunnet noen NM.

(Tore Fokus synes dette er uvanlig ydmykt og legger til at hvis han klarer å produsere spillere som slår hans meritter, så skal han være godt fornøyd)

Hvorfor ble du trener?

Hvorfor jeg ble trener? Litt tilfeldig slik jeg husker det. Når jeg flyttet hjem fra “profftilværelsen” var det ting på gang i Fokus med Gard/Jan/Dag/Mats som snudde skuta etter at hallen hadde brent, og spesielt Gard dro meg med. Fant fort ut at jeg likte det. Jeg må trekke fram Gard. Uten han er det nok tvilsomt om jeg hadde blitt trener i det hele tatt.

Har du selv hatt trenere som du har lært mye av ?

Huang Baolin på NTG er vel den jeg har plukket mest kunnskap fra.

Hva slags kompetanse har du som trener?

Trener 1 og 2 kurs i Norge. Topptrenerstudie på Idrettshøyskolen. (2 års studie deltid samtidig som jeg jobbet)

Hvordan skaffer du deg kompetanse?

Jeg var privilegert med å komme inn som ny trener i Fokus med Gard, Jan, Ketil m. fl som har påvirket meg mye som trener selvsagt. Har også jobbet i perioder sammen med noen gode trenere som jeg har lært av som Thorsten Hævdholm og Hans Thalin. Generelt er det en fordel å være en del av et trenerteam slik som jeg alltid har vært, da plukker man opp ting her og der.
Forrige uke var jeg på Werner Schlager Academy i Østerrike, det var absolutt lærerikt. Slike type tiltak er viktig for påfyll av inspirasjon og kunnskap. Jeg ser mye bordtennis og gnåler mye om bordtennis:) Jeg kunne godt tenkt med å tatt enda høyere trenerutdannelse f eks i Tyskland eller Sverige. Vi får se hva framtiden bringer…

Kan du si litt om din trenerfilosofi, hvordan den har oppstått, og hvordan du utvikler den?

Oi stort spørsmål. Jeg har blant annet et dokument som jeg leser innimellom og som jeg oppdaterer når jeg har utviklet min kompetanse. Det fungerer som et arbeidsdokument og bevisstgjøring for meg selv.

Som leder er jeg opptatt at relasjonen til spillerne er avgjørende for å kunne påvirke spillerne. Så forsøker jeg å skape et miljø som mange vil være en del av der utviklingsfokus er sentralt.

Rent bordtennismessig er jeg åpen for å få fram forskjellige spillertyper ut i fra deres forutsetninger. Dette henger også sammen med at det er positivt for treningsmiljøet med ulike spillertyper.

Jeg ønsker å få fram spillere som tar ansvar for sin egen trening og utvikling.

Jeg ønsker et miljø med både gutter og jenter med godt vennskap. Sportslig sett vil jeg ha ulike stiler, intern konkurranse men samtidig respekt for hverandre, og at man kan unne hverandre framganger. Så skal det være en god dose humor!

Jeg prøver også å bidra til høy interesse og nyskjerrighet i forhold til bordtennis.

I forhold til teknisk utvikling så tror jeg på å utvikle teknikk gjennom forskjellige metoder. Dette for at teknikken skal bli tilpasningsdyktig. Eksempelvis grunnslagene ønsker jeg å trene i øvelser mot blokk, mot forskjellige punkter, og distansespill med forskjellige partnere. Kinatrening er også viktig.
Jeg legger også en del tid på trening av generell ballkontroll og skrukjensla, spesielt med de yngste.

Hvilken spiller med handshake grep i verdenstoppen mener du at yngre spillere bør herme etter?

Handshakegrep i verdenstoppen? Jeg velger et par Europeere. Liam Pitchford og Anton Källberg. Ikke helt i toppen, men Europeere med potensiale som jeg har sansen for. Jeg digger egentlig Ma Long, men nivået er utenomjordisk, så trekker heller fram Europeere.

Differensierer du mellom dame og herre trening?

Blant de yngste veldig lite med tanke på treningsinnhold. På høyere nivå så forsøker jeg å differensiere noe.

Du bedriver mer og mer fysisk trening for unge utøvere, hva er filosofien bak dette?

 Ja, både fordi unge bedriver mindre fysisk aktivitet i fritiden, men jeg har blitt enda mer opptatt av dette også fordi bordtennis har blitt enda mer fysisk krevende de senere årene. Så er det viktig i forhold til skadeforebygging. Jeg jobber også mer med koordinasjon/motorikk for å bidra til bedre teknikkinnlæring.

I forhold til innlæring av teknikk forsøker jeg i større grad å gjøre kroppen klar for å lære kompliserte bordtennisteknikker gjennom styrke, koordinasjon og motorikk.

Kan du beskrive en ”vanlig” treningsuke til Borgar som er en av våre yngre som trener mest?

 En vanlig uke for han hvis han ikke reiser: 9-10 bt-pass 3-4 fire av dem inneholder fysisk trening. 1 gang i uka med Personlig Trener på Icon, pluss noe ekstra slyngetrening hjemme.

6 dager med trening, og en dag med hvile/restitusjon.

I hvilken grad benytter du deg av mental trening i treningsarbeidet ? 

Det er mye mental trening i enhver trening og enhver konkurranse. De tingene jeg legger mest trykk på er utviklingsfokus og målsettingsarbeid i forhold til dette, øve på å holde konsentrasjon, riktig fokus og spenningsnivå i kamper.

Hvis spillere kan ha utviklingsfokus istedenfor resultatfokus samt å slippe seg løs når de spiller kamper, så har vi kommet langt. Hvordan spillere kan finne rett spenningsnivå er noe jeg pr i dag har lyst å legge litt ekstra trykk på. Dette er en nøkkel til både å kunne spille bra, kunne spille taktisk, og kunne få med seg info fra kampen til treningen i etterkant.

Dette er et område jeg ønsker å gjøre litt mer, og er faktisk litt i gang i disse tider.

Hvordan tenker du at foreldre best kan bidra til sitt barns utvikling?

Her kan jeg bare henvise til foreldrereglene i Fokus. De synes jeg er veldig gode.

Hvis jeg skal trekke fram noen ting: sørg for at din motivasjon er i takt med barnets. Fint å pushe litt og bevisstgjøre i forhold til mål, men spilleren selv må selv ville trene!

Støtt de andre spillerne i klubben, ikke bare eget barn.

Vær oppmerksom på eget kroppsspråk på tribunen når barnet spiller kamp.

Finnes det noe fra dine andre lidenskaper som f. eks Liverpool, frisbeegolf, golf etc. som du drar nytte av som bordtennistrener?

I forhold til de andre idrettene jeg selv prøver så er det fellestrekk i forhold til teknikkinnlæring så der har jeg hatt litt nytte av golf og frisbeegolf. Så er det interessant å være på andre siden, nemlig ikke lære bort men forsøke å lære nye ting selv. Det har blitt noen refleksjoner i forhold til pedagogikk. Og en påminnelse av at gleden av å mestre nye ting ikke har noen aldergrense, også veteraner kan glede seg:) Det samme gjelder også irritasjon når ting går dårlig.

Hvordan jobber du med videoanalyse og hva er dine tips her?

Videoanalyse av kamp gjør jeg med noen av de beste og mest ambisiøse i dag. Dette er noe jeg ønsker å gjøre mer.

I forhold til teknikktrening så bruker jeg iPad og tar korte videosnutter. Det blir litt i perioder og når jeg synes jeg trenger det

Hvordan løser du gruppe kontra individuell trening i dagens samfunn hvor mer og mer blir tilrettelagt for den enkelte?

Jeg har stor tro på at en sterk treningsgruppe/treningsmiljø er grunnmuren for enhver spillers utvikling. Og vi som trenere har en viktig rolle i skape et miljø med gode normer og kjennetegn. Jeg tror det er viktig at vi som trenere leder gjennom eksempler, ikke bare med ord. Eksempelvis er det større sjanse for at spillerne er engasjerte hvis du selv er det som trener. Tror jeg.
Som bordtennisspiller skal du lære mye, og jeg mener det er omtrent umulig å lære alt dette alene med kun privat trening og få sparringspartnere. Spille mot forskjellige spillestiler, taktisk kunnskap, tilpasning av teknikk, intern konkurranse, holdninger og normer i gruppa osv. Er man alene som spiller er det mange viktige ferdigheter både ved bordet og som person som det er mindre sjanse for at du lærer deg mener jeg.

Det er selvsagt viktig med individuelle tilpasninger og tilleggsgoder(kinatrening, video, coaching, samtaler osv.). Jeg synes de beste spillerne skal ha mer av dette. Jo bedre spillere blir jo større er behovet for individuelle tilpasninger og tilleggsgoder. Jeg er likevel klar på at vi som trenere må jobbe for å ha et så sterkt treningsmiljø som mulig. Det gagner alle, også den beste. Når vi gjør individuelle prioriteringer må vi hele tiden passe på så det er forenlig med treningsgruppen forøvrig. Dette er en balansegang som jeg forholder meg til daglig sammen med alle dere andre Fokustrenere.

Kravet om optimal tilrettelegging til den enkelte har økt de senere årene, det merker jeg godt. Det har noen fordeler, men også noen baksider som vi må passe på. Jeg er opptatt av at spillere i første rekke stiller krav til seg selv og egen innsats, og ikke for lett retter fokuset utenfor seg selv(sparring, nok kinatrening, nok coaching osv.) Jeg mener det er viktig at vi som trenere er oppmerksomme på dette, og her har treningsmiljøet en viktig funksjon. Uansett om du har høye eller mer moderate ambisjoner må du lære deg til å innrette deg, og ikke minst bidra, i treningsmiljøet.

I forhold til treningsgruppene i Fokus anser jeg hospitering og interaksjon mellom gruppene som veldig viktig. Dette for økt mulighet for å lære av hverandre og effekten av forbilder. Samtidig er det positivt sosialt.

Den sosiale delen er avgjørende. Trivsel og utvikling henger sammen mener jeg. Det er morsommere å være en del av en gruppe både på trening og på turer, enn å holde på som ensom svale. Det tar mange år å bli en topp bordtennisspiller. Da må man trives underveis!.

Kort oppsummert: Trivsel og utvikling. Da øker sjansen for at flest mulig holder på lengst mulig!

Hva jobber du med om 10 år?

Håper det er med bordtennis! Det krever mye men så lenge det er gøy og motiverende ,og at lommeboka stort sett har litt innhold er det bare å fortsette:)

Tore Fokus bukker ydmykt for audiensen og håper flere har lært hvordan Eirik styrer treningene i Fokus.