VM-ettersnakk med Chriss

VM-ettersnakk med Chriss
04/05/2015 Eirik Ansnes

VM er over. Vi har fått servert bordtennis fra øverste hylle. Faktisk i perioder fra hyllen over der vil jeg si. Kongen heter nå Ma Long. Dronningen er Ding Ning. Jeg tok en prat med Chriss for å høre litt hva han tenker etter å fulgt mesterskapet tett fra sofakroken.

Eirik: Jauss Chriss. Har du lagt Zhang Jike-skuffelsen bak deg og er klar for noen spørsmål?
Chriss: Ja det er lugnt nå. Fyr løs!
Eirik: Vi starter med noen kjappiser

Eirik: VMs opptur?
Chriss: At de streamet 8 bord samtidig.
Utenom det så var det til tider «lights out table tennis», men det er jo blitt standard med tanke på hvordan nivået er på de aller beste kineserne.

Eirik: VMs nedtur?
Chriss: Zhang Jike sin semifinale mot Fang Bo. Aldri sett en spiller så dau og tannløs i en semifinale.
Han må ha vært skadet, for selv om han kan virke slapp og uinteressert så har jeg aldri sett det i en så viktig kamp og hvertfall ikke hele kampen. Satt bare og ventet på at han skulle tenne til, men det skjedde aldri.

Eirik: VMs overraskelse?
Chriss: Fang Bo. Selv om alle viste han var god hadde vel ingen trodd han skulle komme til finalen.

Eirik: Fikk du inn noen bets på VM?
Chriss: Hadde kun på at Zhang Jike skulle vinne til 3,2 i odds noe jeg syntes var meget bra, men akk nei. Jeg var mer sikker på at han skulle vinne nå enn både OL i London og VM i Paris. Selv om jeg trodde han skulle vinne begge de gangene også.

Eirik: Ok, vi går over til noen mer bordtennisfaglige spørsmål.
Når du ser kineserne spille, både damer og herrer, hva vil du si er den største forskjellen på Kina og Europa?
Chriss: Fysikk og teknikk på et helt annet nivå. Med tanke på hvordan bordtennis spilles på øverste hylle i dag så henger jo dette sammen. I tillegg har Kina ressurser som andre bare kan drømme om. Uten ekstrem fysikk kan du ikke gjennomføre god teknikk med tanke på det tempo og den kraften som kreves.

Eirik: Hvis du skal velge ut en kamp som alle unge fokusspillere burde studere fra VM, hvilken velger du?
Chriss: Vanskelig å si. Personlig var jeg mest engasjert når jeg så live stream av Timo Boll vs Fan Zhendong. Den hadde alle ingredienser. Europa vs Kina, ung vs gammel, underdog vs favoritt og så videre.

Her kan du se høydepunktene fra kampen Chriss snakker om:
Fan Zhendong vs Timo Boll

Eirik: Når vi ser sluttrundene i VM for senior er det selvsagt et helt annet nivå enn vår hverdag i Fokushallen. Likevel er det masse våre egne kan lære og forhåpentlig bli inspirert av. Hvis du skal velge ut en eller to ting som våre egne spillere burde ta med seg fra VM, hva er det?
Chriss: De beste kineserne er jo ekstremt komplette. Samtidig så gjelder det å stikke fingern i jorda og innse vi spiller bordtennis i Norge som fremdeles er en del av Europa sist jeg sjekket. Det er mye å hente fra de nest beste europeerne som klarer seg bra og holder meget høyt nivå. Dog er de sjansesløse mot de aller beste kineserne. Søta bror har et par spillere som spiller moderne og man kan lære mye av som Kristian Karlsson og Jon Persson. To spillere som spiller meget aggressivt, har to sider, bra fysikk og er generelt sett komplette.

Hvis du har lyst til å bli skikkelig god, jobb med fysikken på egen hånd. I tillegg lek mye med ball og ha det gøy når du spiller bordtennis. Uten indre glede med spillet vil det bli tungt i lengden. Det er et maraton ikke en sprint å bli god. Med tanke på den bakgrunnen vi har så må man jobbe målrettet, smart og hardt til langt oppe i 20 årene før man kan begynne å hevde seg på det internasjonale seniorsirkuset.

 

Eirik: Ma Long fikk endelig vist verden at han kan få ut sitt beste også i VM. Jeg må stille noen spørsmål rundt han.
Hvis du skulle tatt en ferdighet fra enn annen spiller og gitt den til Ma Long, hva ville du valgt og fra hvilken spiller? Du kan svare pass her hvis du mener det ikke finnes noen spillere med ferdigheter der ute som forbedrer Ma Long:)
Chriss: Tjekkflippen og backhand til Zhang Jike. Noe av det Samsonov gjør over bordet i kortespillet er muligens best i verden.

Eirik: Hvis du kunne velge kun en ferdighet fra Ma Long til ditt eget spill, hva ville du valgt? Og, hadde du kunne vunnet kongepokalen da tror du?
Chriss: Fysikken. Hvis målet bare var å vinne kongepokalen kunne jeg valgt sikkerheten og vunnet lett. Ma Long kunne mest sannsynlig stått stille og blokkert og plukket seg til kongepokalen uten å tape ett sett.
Eirik: Dine signaturslag som krok, vindrute, og backhandsvish med et påbygg av utenomjordisk fotarbeid gir interessante bilder i hodet. Den harde realiteten er dessverre at toget for den fysikken gikk for ca 30 år siden for din del da:)

Eirik: Noen tanker om neste VM. 2017 er jo snart:)
Neste VM er i Dusseldorf. Hva sier du om et nytt mesterskap i Tyskland?
Chriss: Når det gjelder generelle sportsarrangement og spesielt bordtennis er «Deutschland deutschland uber alles».

Eirik: Vi er selvsagt begge der og rekrutteringen internt i Fokus til den turen starter snart:) Hvor stor blir Fokustroppen som drar dit tror du?
Chriss: Håper vi blir 8.

Eirik: Vær litt spåmann da! Hvem vinner VM i 2017 både damer og herrer?
Chriss: Ma Long eller Fan Zhendong. Tror Zhang Jike har utspilt sin rolle. Hvor motivert er han? I tillegg sliter han en del med skader. Xu Xin har jeg i grunn aldri hatt trua på når det gjelder å vinne VM. Fang Bo er for stort spørsmålstegn. Kan godt hende han ikke er med engang. Såpass hard er konkurransen i Kina. På damesiden håper jeg på Liu Shiwen. Hun fortjener det, men jeg frykter det blir en ny mikkelsplass(andreplass).

Eirik: Takk for svarene. Sees i Traktorveien 15 rundt de blå søylene snart:)