VM fra sofakroken

VM fra sofakroken
30/04/2015 Eirik Ansnes

VM er allerede godt i gang. Det er høytid i bordtennisverden. Denne gangen arrangeres mesterskapet i Kina, nærmere bestemt Suzhou.  547 deltakere fra 97 land stiller til start. Alle drømmer om å vinne, få har derimot mulighet til å vinne! Kineserne er uhyggelig sterke. Som regel er de enda mer umulige å ha med å gjøre når de har tusenvis av elleville hjemmesupportere i ryggen. Likevel er det lov å håpe at noen kan skrelle, og bryte ned i alle fall litt av den kinesiske muren! 

Først av alt. Når det er VM i bordtennis så burde man være der! Undertegnede har de to siste VMene i 2011 og 2013 vært til stede sammen med fokusgjengen! Denne gangen blir det å følge med på ittf sin streaming på nettet. Det blir jo ikke helt som å være der. Kult er det uansett, og all ære til ITTF som sender så mange kamper, men som pingisentusiast skal man være på VM! Punktum! Suzhou er ikke veldig nærme, men likevel. Samme feil blir ikke gjort i 2017! I skrivende stund vet jeg ikke hvor det går, men jeg kaster den første 10-kroningen på VM2017-sparegrisen!

VM startet med kvalikk på søndag og mandag. Det var først på tirsdag at storkanonene kom inn i turneringen. Det var dagen det begynte for alvor.
Pga tidsforskjell går mange av kampene tidlig på dagen her. Planen var å komme seg opp for å få med seg 1.runde i single. Mathias Karlsson mot Emmanuel Lebesson kunne være en passende start på VM. Morgenen kom litt brått på, men på slutten av første settet var PCen rigget og VM kunne begynne her hjemme også. Etter ett sett med fransk overtak var jeg litt bekymret på søta bror sine vegne, men Karlsson kunne snu dette. Mens Karlsson kjempet mot Lebesson og kanskje litt også mot sine egne VM-debutnerver, støtte jeg på problemet jeg hadde håpet jeg slapp unna. Bildet begynte å hakke og jeg ble logget av. Fark! Trøbbel med streamingen var ikke en del av planen.
Med litt tålmodighet kom bildet tilbake, i alle fall stort sett, og jeg kunne få med meg at Mathias Karlsson aldri klarte å snu 2-3 i sett som det hadde blitt. Nedtur! Men likevel, VM var i gang!

VM-stemning

VM er spesielt. Alle er med. Alle er forberedt. Alle er skjerpa! Du merker det på spillerne. Stemningen er mer intens. Det er ekstra nerve fra første ball. Og når det drar seg til mot slutten av turneringen kan man virkelig merke hvor mye som står på spill. Spillerne blir presset til sitt ytterste og spillet er som regel på ekstremt nivå når det gjelder som mest.

I herrer double fikk vi tidlig en smakebit på en slik VM-kamp når XU Xin/Zhang Jike møtte Ma Long/Timo Boll allerede i andre runde pga seedningsreglene til ITTF(seeder kun på dbl-parenes resultater, ikke single-resultater). Nummer en, to, tre og sju i verden braket sammen i andre runde. Kan det være tidenes hardeste VM-kamp i andre runde? Førstnevnte par dro i land seieren og vi fikk en liten forsmak på hva vi har i vente de neste dagene!

Kan noen slå kineserne?

Kineserne dominerer internasjonal bordtennis på begge kjønn. Historisk sett er de også enda mer overlegne når de spiller på hjemmebane. På herresiden er det spesielt fire spillere som skiller seg ut. Finnes det overhodet noen som kan stoppe Ma Long, Xu Xin, Fan Zhendong og Zhang Jike på veien mot kinesiske internoppgjør i semifinalene og deretter helkinesisk finale? Sannsynligvis ikke. 2003 er forrige gang Kina ikke var representert i en herrefinale og mye tyder på at vi må vente to år til. Minst!
Mitt tips er at Zhang Jike nok en gang stikker av med pokalen. Zhang Jike har hittil i sin karriere spilt to single VM og enda ikke tapt en kamp. Ganske enkelt imponerende! Så legger vi til et OL-gull i 2012 mellom de to VM-gullene,  så er det bare ta av seg hatten for dette fenomenet av en bordtennisspiller!  Ma Long er nok manges favoritt og kanskje også den mest komplette spilleren. Ma Long har vært god nok til å vinne VM siden 2007, men har hittil bare en respektabel samling med 3.plasser. For mannen som knapt har tapt kamper på pro touren de siste årene er ikke det godt nok. Jeg unner han et VM-gull. Jeg bare tviler på at han vil klare det også denne gangen. Siden jeg ikke har tro på at andre enn Kina kan kjempe om tittelen så håper jeg på en finale mellom Zhang Jike og Ma Long!

Hvem kan eventuelt utfordre disse gutta? Kan noen europeiske spillere få til noe? Det finnes så klart mange gode spillere, men for å slå ut en av de beste kineserne på deres hjemmebane krever det sin mann.  Mitt største håp på forhånd på vegne av Europa var Ovtcharov. Han har dessverre allerede røket ut. Kan mer rutinerte Timo Boll stelle i stand trøbbel for kineserne? Jeg tviler, men krysser fingrene for at jeg tar feil. Han har overlevd de to første rundene i alle fall og en Boll i toppform skal vi ikke avskrive. En annen ringrev er Samsonov, skal han få sin andre medalje i VM-single? Den første kom for 18 år siden.
Både Boll og Samsonov har dessverre hatt en tendens til å svikte i VM og begge står med titler i bøtter og spann fra EM og andre internasjonale stevner, men begge har kun en VM-medalje hver i single.

På damesiden er den kinesiske dominansen omtrent som på herresiden. Europa er imidlertid enda lengre unna å true kineserne blant damene. Kinas hovedkonkurrent er Singapore sin kinaimport Feng Tianwei. Hun er en reell trussel for alle kineserne, men for å ta tittelen må hun slå ut to eller tre kinesere. Det tror jeg blir for tungt for henne.
Med litt ukinesisk attitude og lynraskt spill har andreseede kinesiske Liu Shiwen blitt min favorittspiller på damesiden. Hun har aldri vunnet VM i single før og jeg ser gjerne at hun vinner hvis jeg skal velge kineser. Jeg vet imidlertid ikke helt om jeg tror hun klarer det. Magefølelsen sier at regjerende mester Li Xiaoxia og Ding Ning begge er sterkere. Zhu Yuling er heller ikke ufarlig. Det siste stjerneskuddet fra Kina på damesiden er regjerende kinesisk mester og da skal hun vel automatisk være god nok til å vinne VM. Spørsmålet er om hun klarer å slå sine mer rutinerte lagvenninner i VM. Jeg tviler.

Disse spådommene er ikke spesielt spektakulære. Jeg skulle ønske flere nasjoner hadde en reell sjanse på tittelen. Flere nasjoner på pallen og flere kandidater til tittelen hadde vært å foretrekke, men på vegne av resten av verden er jeg ikke optimist. Kina er best, ingen protest! Så i steden for å irritere meg over at Ovtcharov er utslått, at Michael Maze er skadet, eller at Sverige ikke har en ny Waldner eller Persson så lener jeg meg tilbake i stolen og lar meg heller imponere over kineserne.

Med trenerbrillene på

VM er også interessant å følge med trenerøyne. På VM spilles ofte den aller beste bordtennisen og det er alltid noe å plukke opp. Sporten er i stadig utvikling og det er spennende å se om det kommer noen nye trender i spillet. Spillerne blir mer og mer atletiske og spesielt Kina sørger hele tiden for å løfte toppnivået til nye høyder. På 2000-tallet har det vært en ekstrem utvikling av backhandspillet og VM i 2011 er for meg selve symbolet på tsjekkflippens inntog i bordtennisen på herresiden, selv om Wang Hao og diverse andre fyrer brukte slaget før den tid.

Opp gjennom årene har det vært mange regelendringer. Noen har sørget for utvikling mens noen har kommet pga av utviklingen. Dette blir det første VMet med den nye plastballen. Vil det ha noe å si på spillet? Vil det gjøre at det kommer noen overaskelser? Vil det gjøre at kineserne med mest ressurser er enda bedre forberedt og har gjort et rykk i toppen? Ikke vet jeg.

 

Det hele skal avgjøres førstkommende søndag! Fra kl 10 og utover dagen er det semifinaler og finaler i singleklassene. Måtte streamingen holde. Eller forresten, jeg skal i konfirmasjon på søndag så det spiller ingen rolle. Må se det senere uansett.

Slenger på enda en 10-kroning  på sparegrisen! 2017 sitter jeg ringside!