VM fra tribunen

VM fra tribunen
14/06/2017 Eirik Ansnes

Undertegnede var så heldig å få oppleve VM live i Dusseldorf forrige uke. Dette er inntrykkene etter fem dager ringside.

VM i Tyskland var det naturligvis høye forventninger til med tanke på arrangementet. VM ble arrangert i et digert messeområde og alt som foregikk inne i selve spillehallen var terningkast 6. Lett. Fulle tribuner, god stemning,  flott ramme, liveintervju med spillerne direkte etter kamper, musikk og underholdning i pauser og spektakulære innmarsjer før kampene.
Shoppingmulighetene var veldig gode, til stor glede for Pål Lilleseth. Meget gode muligheter til å kvitte seg med euro og det tror jeg Pål klarte:)
Det var også en stor funpark med bordtennisbord i alle mulige størrelser og fasonger. Det ble spilt en og annen runde med “Rush” der:)
Restaurantstilbudet var dessverre ikke bra nok. Det var alt for lange køer. På enkelte tidspunkter kunne man lett bli stående i 30-40 minutter i matkø. En dobling av antall restauranter hadde vært på sin plass.
Totalt sett får arrangementet terningkast 5.

Underholdningsmessig får det terningkast 5+. Semifinalene i herresingle var for ujevne og vi skulle gjerne fått Ovtcharov og/eller Boll en runde til for hjemmepublikummet sin del. Ellers var det massevis av spennende og velspilte kamper.

Hva med den kinesiske dominansen? Det har skjedd litt siden sist VM slik jeg ser det. Toppen til Kina er fortsatt desidert best. Bredden i toppen hos Kina er derimot ikke den samme som før. Både Japan (damer) og Sør-Korea(herrer) spilte seg til bronsemedaljer i single og har flere spillere på gang. Undertegnede har ikke kontroll når sist Kina ikke tapetserte pallen på damesiden, men det er en stund siden. På herresiden skjedde det sist i 2011 da Timo Boll tok bronse. Både i 2013 og 2015 var det fire kinesere i semifinalene i single.

For Europas del var det godt å se at Timo Boll var tilbake i godt gammelt slag. Boll presset virkelig Ma Long i kvartfinalen, men tapte til slutt 4-2. Uansett gir det håp om at Boll har noen gode år til foran seg selv om han er andreårs veteran:) Forøvrig har jeg vanskelig for å se noen andre europeere for øyeblikket som har potensiale til å utfordre Kina neste VM om 2 år. Det eneste realistiske håpet vil jeg si er Ovtcharov, men han har ikke nærmet seg kineserne de siste 2 årene slik jeg ser det. Utover det er det flere europeere bak der som har potensiale. De må imidlertid ta veldig store steg hvis VM-medalje om 2 år kan være en realistisk målsetting.

Japan er den nasjonen som er nærmest Kina på både dame- og og herresiden. Japan får også fram særdeles unge spillere i verdenstoppen. Miu Hirano som tok bronse i damer single er kun 17 år og har allerede vært ranket topp 10 i verden en god stund. På herresiden er Tomokazu Harimoto på alles lepper om dagen. Fyren er 13 år og spilte seg fram til en sensasjonell kvartfinale i Dusseldorf. Japan har lenge produsert gode spillere, men ting tyder på at de nærmer seg Kina nå. Jeg håper de klarer å utvikle spillerne sine hele veien til toppen så de virkelig kan ryste Kina i VM om 2 år og når de har OL på hjemmebane i 2020.

Ma Long. For en spiller! Fyren har dominert pro touren i 8-9 år. De siste 3 årene har han dominert fullstendig også i de største anledningene og har nå vunnet 2 VM på rad pluss OL-gull i mellom. VM-finalen denne gangen mot Fan Zhendong var episk. En thriller for historiebøkene. Det er lett å bli historieløs, men likevel, trolig det høyeste nivået som har blitt spilt! Se høydepunkter fra finalen her.
Denne gangen holdt det akkurat for Ma Long. 12-10 i 7.sett etter 1 time og 20 minutter spill. Skal han imidlertid klare å stå i mot Fan Zhendong om 2 år kan han ikke hvile på laubærene. Jeg har etterhvert blitt Ma Long-fan, og jeg vil heie på han i finalen om 2 år også  med mindre en europeer skulle blande seg inn.  I mine øyne er Ma Long den mest komplette spillere blant dagens spillere. Spesielt i forehandspillet og returspillet skiller han seg ut synes jeg. I dagens bordtennis tsjeckflippes det i øst og vest. Ma Long gjør også litt av det, men har i tillegg mer å by på enn resten. Fan Zhendong er derimot ung, sulten og viser i perioder at med tanke på kraft, tempo og fysikk er han muligens vel så god som Ma Long nå. Litt mer finpussing og erfaring så kan vi fort se han på toppen av pallen om 2 år.

Ding Ning. Om Ma Long sin merittliste er imponerende så er Ding Ning sin om mulig enda bedre. Hun vant single og double nå. Totalt har hun 3 VM-gull i single. Hun har spilt 2 OL-finaler og vunnet en av dem. Hun spilte nå sin 5. doublefinale på rad i VM-sammenheng, og for første gang ble det gull. Hvor gammel hun er? 26!!
Ding Ning har en enorm evne til dra i land jevne sett, komme seg ut av vanskelige situasjoner og til slutt snu kampen i sin favør. I finalen mot Zhu Yuling denne gangen lå hun under 2-1 og hadde settball imot til å ligge under 3-1. I stedet ble det 2-2 og til slutt 4-2 til Ding Ning. Hun er naturligvis komplett og har et servereportoar som få andre kan matche, men er i mine øyne faktisk ikke den som spiller den beste bordtennisen hele tiden. I perioder av VM-finalen viste Yuling noen imponerende ballvekslinger med eksplosivitet og aggresivitet som er sjelden vare på damesiden. Derimot med tanke på stabilitet og sikkerhet er Ding Ning enestående. Jo lengre kampene går, jo tyngre blir det for motstanderen å få poeng, og til slutt vinner som regel Ding Ning kampen:)

Zhang Jike. Var det siste dans med han nå? Han som var best når det gjaldt før Ma Long begynte å vinne alt, tapte i 3.runde for Lee Sang Su nå. Jeg håper vi ser han i Halmstad i Lag-VM neste år, men jeg føler meg ikke helt trygg på det.

Litt om spillet. På herresiden tsjeckflippes det fortsatt mye. Fan Zhendong gjør det best av alle. Samtidig synes jeg spillerne looper bedre tilbake mot tsjeckflippen.
Tilbakedragene fra både forehand og backhand er enda mer aggresive enn tidligere. Etter mitt syn gjelder dette både på herresiden og damesiden. Plastball med mindre skru og høyere sprett er nok en bidragsyter til dette.
Ballvekslingene spilles i enda høyere tempo og mange spillere, spesielt asiaterne, tar ballen enda tidligere . Et godt eksempel på det er Koki Niva. Klikk her for å se høydepunkter fra hans kamp mot Ovtcharov. Her gikk det virkelig unna:)
For Europas del er det ingen spillere som har nok “x-faktor” til å kunne bryte mønsterne nok til å slå kineserne. Med tanke på slagkraft og tempo er de beste europeerne svakere enn de fleste asiaterne, og alle de beste kineserne. Timo Boll var i VM periodevis nesten helt der oppe, men det manglet litt.

Halmstad neste. Om et år arrangeres Lag-VM i Halmstad. Nok en gyllen mulighet til å se topp  bordtennis live. Da sitter jeg ringside igjen.