Besøk på Werner Schlager Academy

Besøk på Werner Schlager Academy
18/01/2016 Eirik Ansnes

Forrige uke besøkte Anna, Marcus og undertegnede Werner Schlager Academy på treningssamling og studietur. Dette ble en særdeles vellykket uke der Anna og Marcus fikk veldig god trening og undertegnede fikk et godt innblikk i hvordan de jobber. Altså en lærerik og inspirerende uke for alle tre!

En av to “Table Tennis Academy” i verden

ITTF sitt nettverk for treningssentre rundt om i verden inkluderer 12 steder fordelt på 4 nivåer. Table Tennis Academy er det øverste nivået. WSA i Schwechat(rett utenfor Wien) og et senter i Shanghai er de eneste på øverste nivå.

Det er omtrent 50 spillere fra hele verden der og 7 trenere. Sjefstrener er Dirk Wagner, tidligere sjefstrener i Dusseldorf. Ansvarlig for damene er tidligere landslagstrener for Kroatia, Neven Cegnar.
De beste spillerne på herresiden tilhører verdenstoppen med Freitas, Gardos, Monteiro og Fegerl i spissen. På damesiden er det blant annet spillere som Mathilda Ekholm, Marie Migot, Racovac, og Sara De Nutte.
I tillegg fortalte de at de i gjennomsnitt har 9 gjestespillere pr dag året rundt. Vi var der samtidig som flere gjester fra Sør-Amerika, Tsjekkia og Ungarn.

Anlegget de trener i har alle fasaliteter. Hallen er gigantisk med plass til 40 bord. Da vi var der stod 22 bord oppe. I samme bygning er det cafeteria, treningssenter, fysioterapi, bordtennisbutikk, en idrettshall til, møtelokaler og kontorlokaler for ansatte. I tillegg til trenerne jobber det 3 personer i administrasjonen.

De tilbyr trening to pass om dagen ca 350 dager i året.

Klikk her hvis du vil lese mer om Werner Schlager Academy.

Treningen

Anna og Marcus trente en gang på mandag, to ganger pr dag tirsdag til torsdag og en gang igjen fredag. Dette var visst en usedvanlig travel uke der, derfor delte de treningsgruppene i to på formiddagen. Jentene og guttene trente hver for seg på formiddagen. På ettermiddagen trente alle samtidig. Unntaket fra dette var den beste herregruppen. Den bestod hver trening av de 12 beste spillerne som til enhver tid var der. De trente nederst i hallen bak en skillevegg alle pass utenom ett.

Anna var en av 26 jenter der denne uka. Her fikk Anna brynet seg mot mange forskjellige jenter. Mange av dem rundt Anna sitt nivå, men noen bedre og noen svakere. Altså meget god og variert sparring!  Anna sin gruppe ble ledet av damesjef Neven Cegnar og en av de beste damespillerne i Europa gjennom tidene, Tamara Boros(forsidebilde med Anna).

WSA Oppvarming

Oppvarming med dametrener Neven Cegnar

Marcus var i gruppe 2 for herrene og spilte også med mange forskjellige. I hans gruppe var Marcus i øvre sjikt, men fikk også brynet seg mot noen virkelig gode spillere. I gruppen til Marcus var det Dimitrij Levenko og Mathias Habesohn som ledet treningene.

WSA

Midt i treningen. Marcus til høyre.

Sjefstrener Dirk Wagner hadde alltid den beste herregruppen. Der gikk det som regel 2-3 trenere for Østerrike rundt også i tillegg som bare jobbet med Østerrikerne.

Treningene varte i ca 2 t og 15 min. Normalt sett var det 2 t og 30 min, men pga mange spillere var det litt kortere. Alle pass startet med en lengre oppvarming med innslag av blant annet koordinasjon, dynamisk bevegelighet og hurtighet. Treningsopplegget på gruppene til Anna og Marcus var i stor grad felles, mens opplegget til toppgruppen til herrene var i mye større grad individuelt lagt opp. De hadde noen ekstra muligheter også i sitt opplegg med blant annet to ganger massasje pr uke, tilgang til fitnestrener og kinatrening utenom passene. Dette gjaldt noen av de beste damene også.

Alle trenerne viste stor interesse for både å gi råd og veiledning til Marcus og Anna, men også diskutere bordtennis med meg og svare på alle mine mer eller mindre interessante spørsmål:)
Onsdagen hadde jeg booket en avtale med sjefstrener Dirk Wagner. Her fikk jeg litt mer innblikk i tankene og planene bak alt som foregikk i hallen. Treningsplanlegging og koordinering av gruppene er en krevende øvelse med så mange spillere på forskjellige nivåer samtidig som gjestespillere kommer og går i korte eller lengre perioder.

Alt i alt fikk jeg et meget godt inntrykk av det sportslige opplegget. Trenerne var profesjonelle og engasjerte og de aller fleste spillerne trente veldig bra. Selv om nivået der er mye høyere enn i Fokushallen er det mange problemstillinger de forholder seg til som jeg kan overføre til Fokushallen.

  • hensiktsmessige gruppeinndelinger
  • tid til individuell jobbing i en stor treninggruppe, blant annet kinatrening
  • hva får de beste av ekstra individuell oppfølging, konkurranseplaner, kinatrening, video osv
  • gode fellesøvelser som er bra for alle i gruppa, både i oppvarming, styrke og ved bordet
  • alle må kunne trene med alle for å få treningsgruppen til å fungere
  • forskjeller på dametrening og herretrening
  • oppvarminger og fysisk trening relatert til bordtennis

Dette er noen av temaene som ble diskutert med trenerne der nede i løpet av uka.

Til slutt vil jeg takke styret i Fokus som ga meg muligheten til å reise til Werner Schlager Academy. Jeg reiser gjerne tilbake dit ved en senere anledning!